Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Varnas varnui akies nekerta


Kažkam, galbūt, ką pasakysiu, nepatiks, gal net supykdys, bet abejingu likti nenoriu ir negaliu. Puikiai suprantu, kad dėstydamas savo mintis šiuo klausimu galiu sau tik pakenkti. Tačiau ko verta yra mūsų valstybė jei prarandi galimybę išsakyti tai ką galvoji, ar jei matai, jog kažkas vyksta ne taip, tačiau visi lieka abejingi.

Istorija susijusi su Tarybos narių lankomumu ir jų pareigų atlikimu.

Praėjusių metu pabaigoje Etikos komisijai vadovaudamasis Tarybos Reglamento 185 punktu: „Etikos komisija nustačiusi, kad Tarybos narys per mėnesį praleido daugiau kaip vieną Tarybos posėdį ir nepranešė Sekretoriatui apie nedalyvavimo priežastį, analizuoja šio Tarybos nario nedalyvavimo priežastis ir Tarybai pateikia išvadas“, pateikiau Tarybos narių posėdžių ir komitetų lankomumą.

Etikos komisija atsižvelgdama į gautus lankomumo duomenis pradėjo tyrimą dėl vieno Tarybos nario, kuris iš 2012 metais vykusių 13 Šiaulių miesto Tarybos posėdžių praleido daugiau kaip pusę – 7. Šešis iš jų praleido iš eilės. Penkiais (apie tai, kad negalės dalyvauti paskutiniame metų posėdyje informavo. Beje tada jau buvo prasidėjęs tyrimas) atvejais nepranešė Sekretoriatui apie nedalyvavimo priežastis. Maža to praleido 14 komiteto posėdžių iš paskutinių 15 vykusių.

Primenu, kad Vietos savivaldos įstatymas numato ne tik tarybos nario teises, tačiau ir pareigas. Minėto įstatymo 23 straipsnis numato Savivaldybės tarybos nario pareigas, kuriose nurodoma, jog Tarybos narys privalo:

1) dalyvauti savivaldybės tarybos posėdžiuose;
2) būti vieno (be Kontrolės komiteto) komiteto nariu;
3) dalyvauti komiteto, kurio narys jis yra, posėdžiuose;
4) nebalsuoti savivaldybės tarybos ir jos komitetų posėdžiuose, kai jo balsavimas svarstomu klausimu prieštarauja Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymui;
5) nuolat bendrauti su rinkėjais ir ne rečiau kaip vieną kartą per metus atsiskaityti rinkėjams reglamento nustatyta tvarka.
Iš karto užbėgdamas už akių kritikams, kad visi politikai nieko nedirba, galiu pasidžiaugti, kad net 13 Tarybos narių nepraleido nei vieno Tarybos posėdžio.

Paklausite kas grėsė pravaikštininkui? Atsakysiu, galimybė netekti iškovoto mandato. LR Savivaldos rinkimų įstatymo 87 straipsnis numato aplinkybes dėl kurių Savivaldybės tarybos nario įgaliojimai nutrūksta prieš terminą.

Šioje vietoje aktualus LR Savivaldos rinkimų įstatymo 87 str. 3 punktas: 3) jis be pateisinamos priežasties praleidžia iš eilės 3 savivaldybės tarybos posėdžius, – pagal savivaldybės tarybos Etikos komisijos teikimą ir Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimą;

Etikos komisijai pradėjus tyrimą ir paprašius pasiaiškinimo dėl praleistų posėdžių, svarstomasis pateikė pasiaiškinimus, kuriuose nurodė, kad praleisdamas posėdžius nepadarė jokios žalos, yra užimtas verslininkas, buvo rinkimai, kas svarbiausia, nėra aišku kaip reikia pranešti Sekretoriatui apie negalėjimą dalyvauti posėdžiuose.

Ginamosios kalbos pabaigoje svarstomasis ištarė žodį atsiprašau. Žadėjo pasitaisyti, tačiau girdint tuos žodžius prisiminiau JAV žurnalistės kalbėjusios apie JAV atleto Lance Armstrong prisipažinimą vartojus neleistinus preparatus (dopingą) norint iškovoti pergales žodžius, kad Lance prisipažinimas nėra tikras.

„Jis nesigaili dėl to, kad vartojo, jis gailisi dėl to, kad jį pagavo“ sakė viena JAV žurnalisčių. Perfrazuojant galiu pasakyti, kad Tarybos narys nesigaili dėl to, kad pro pirštus žiūrėjo į savo pareigas, jis gailisi tik dėl to, kad kažkas išdrįso jį varginti kažkokiais „be reikalingais“ svarstymais.

Teko kalbėtis ne su vienu komisijos nariu. Daugelis pripažino, kad patyrė spaudimą ir kad pasiaiškinimas neįtikino, tačiau pridūrė, kad nereikia aštrinti situacijos, mat svarstomasis yra įtakingas Tarybos narys.

Pasisakydamas Etikos komisijoje akcentavau, kad norėdami daryti pokyčius privalome vadovautis įstatymais, sąžine, etikos nuostatomis, nebijoti pakelti galvos iš mėšlyno, kuriame yra atsidariusi mūsų valstybė.

Deja. Etikos komisija buvo kurčia. Nieko nedaryti ir ir apsiriboti tik svarstymu bei palaikyti gerus santykius su „įtakingais“ Tarybos nariais juk yra kur kas saugiau ir patogiau.

Kažkas yra pasakę, kad nepasitikėkite žmogumi, kuriam viskas atrodo gera, ar kuris viską laiko blogu, o labiausiai – žmogumi, kuris į viską žiūri abejingai.


Komentarai

  1. Lietuvoje įstatymai ne visiems vienodi, deja.
    Lygiai taip pat, kaip yra kaltinami STT pareigūnai sulaikant Balčiūną už tai, kad laikėsi aprašytų procedūrų...

    AtsakytiPanaikinti
  2. pačio pateiktas pavyzdys su Balčiūnų iš tiesų geras. Jei sulaikomas mažai kam žinomas žmogus visiems nusispjauti, bet tik palietė "svarbų" poną, tai visi kaip suskato jo ginti. Rezultatas - įtariamąjį paleido. Kitus du įtariamuosius (vieną vakar jau paleido) laikė toliau. Matai, jų niekas neužstojo.

    AtsakytiPanaikinti

Rašyti komentarą

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Rugsėjis išlydėtas renginių gausa

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos Šiaulių miesto skyrius rugsėjo mėnesio pabaigoje bendradarbiaudamas su Lietuvos skautais bei kitomis miesto jaunimo organizacijomis įgyvendino kelis renginius skirtus jaunimui ir aktyviems šiauliečiams. Įgyvendintų renginių tikslas – suburti jaunimą ir praturtinti pastarųjų laisvalaikį. Renginių metų jaunimas turėjo galimybę dalyvauti Eurodesk iniciatyva surengtose komandinėse miesto orientavimosi varžybose, kuriuose atsižymėjimo punktai buvo tam tikrose organizacijose, kuriuose komandoms reikė atlikti tam tikras jų paskirtas užduotis.  LSDJS punkte komandos privalėjo, kuo kūrybingiau ir šmaikščiau iššifruoti žodį LSDJS. „Viena komanda LSDJS reikšmę iššifravo kaip Lenkiškų sardinių dangiškas jų skonis“ – smagiais įspūdžiais dalijosi LSDJS narė Vilija Gorytė. Kitomis dienomis jaunimas turėjo galimybę skirtingai leisti savo laisvalaikį – miesto erdvėse žaisti įvairius stalo žaidimus, taip pat mūsų krašte vis labiau pop

Prisiminti LSDJS Šiaulių skyriaus 2012 metų geriausieji

Šių metų gruodžio 13 d. įvyko LSDJS Šiaulių miesto skyriaus pagarbos vakaras. Prie jaukaus vaišių stalo jaunieji socialdemokratai prisiminė praėjusių metų nuveiktus darbus, dalinosi mintimis, ką reikėtų daryti kitąmet. Vakaro metu nutarta, kad kitų metų veikloje reikėtų laikytis tęstinumo, organizuoti tradicinius ir naujus renginius bei akcijas, padėti socialinės atskirties grupių nariams ir žinoma tobulėti pilietiškumo ir visuomeniškumo srityse - organizuojant mokymus ir diskusijas su Šiaulių ir Lietuvos visuomenininkais bei politikais. Aktyviai dalyvauti Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos veikloje ir renginiuose. Vakaro metu skyriaus pirmininkas Malik Agamalijev pasveikino metų geriausiuosius jiems įteikė skyriaus nominacijas. "Šiandien norėčiau apdovanoti mūsų skyriaus narius, kurie visus metus sunkiai ir atsidavusiai dirbo, stengėsi ir aukojo savo brangų laiką. Taip pat žmones ar organizacijas, kurios buvo neatsiejama 2012 metų LSDJS dalis. Ačiū visai Šiaulių

Visiems linkiu jaukių Šventų Kalėdų ir linksmų Naujųjų metų!