Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Šiaulių savivaldybė – blogiausiųjų sąraše. Ar tikrai?


Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) antrą kartą pateikė Lietuvos savivaldybių vertinimą – indeksą, identifikuojantį geriausiai ir prasčiau besitvarkančias savivaldybes.

Šiaulių miesto žurnalistai jau spėjo paleisti žinią, kad Šiaulių miestas atsidūrė blogiausiųjų sąraše.

Kadangi, gyvenu ir dirbu Šiauliuose (o dar kaip tyčia ir toje pačioje įstaigoje, kuri šiame indekse yra stipriai kritikuojama ir sąraše tarp miestų savivaldybių velkasi lentelės "dugne") nepatingėjau pasigilinti į pačio indekso sudarymo principus bei LLRI teikimas rekomendacijas (suprask, Jūs nevykėliai darykite būtinai TAIP ir nieku gyvu ne kitaip, jei norite puikuotis mūsų sąrašo viršuje).

Pripažįstu kad mūsų miesto Savivaldybėje toli gražu nėra viskas gerai ir spręstinų problemų yra užtektinai, tačiau manau, kad tokie ekspertų tyrimai yra ne kas kita kaip tik tiesioginis spaudimas Savivaldybėms, mažiau besivadovaujančios laisvosios laukinės rinkos principais, keisti savo mąstymo kryptį.

Mat tas kas, liaudiškai išsireiškiant, išporcialavo savo turtą arba viską atidavė į privačias rankas tampa geriečiais, tas kas dar turi savo nuosavybės (tiksliau tariant visų mūsų turto), o per tai ir galimybę taikyti kitokią valdymo alternatyvą nepagrįsta liberalizmu (atsiprašau, ne liberalizmui, bet laukiniam kapitalizmui, kuris beje neturi nieko bendra su normaliu ir neiškreiptu liberalizmu) atsiduria LLRI "ekspertų" nemalonės sąraše.

LLRI "ekspertų" pateiktas tyrimas yra gan plačios apimties, tad taupydamas jūsų laiką norėčiau atkreipti dėmesį į LLRI "ekspertų" pateiktus pasiūlymus Savivaldybėms. Juos iš principo galima sugrupuoti į 3 supaprastintas dalis:

1. Labiausiai reikia mylėti verslą (iš principo su tuo sutinku, tačiau galvoju, kad tokiu atveju verslo interesai neturėtų būti aukščiau žmogaus interesų);
2. Viešąjį sektorių reikia sumažinti (sutinku, kad administracinį ir biurokratinį aparatą reikia mažinti, bet mažinti tik tokį, kuris dirba neefektyviai, žinoma, nepamirštant, kad Savivaldybės privalo užtikrinti ir įvairius gyventojų poreikius, kurie patys savaime ne visada gali duoti konkrečią naudą žiūrint iš liberalo pozicijų);
3. Visur reiktų taikyti privačios partnerystės modelį arba dar geriau viską reikėtų privatizuoti (žinoma, pastaroji mintis LLRI "ekspertu" labiausiai mylima.

Blogiausia ir ne tai, kad tokia nuomonė yra pateikiama, nuomonių įvairovė yra geras dalykas, tačiau tai, kad tokie tyrimai pateikiami solidžiai ir priimami kaip nenuginčijamas faktas ir tiesa.

Gaila, kad žurnalistai net nesivargina paklausti, koks iš tikro yra tokio tyrimo tikslas? O LLRI "ekspertų" (tiksliau tariant, didžiųjų verslo struktūrų lobistų) tikslas paprastas ir elementarus - diskredituoti savivaldybes bei viešąjį sektorių apskritai taip plečiant naujas verslo plėtros galimybes.

Tad atsižvelgiant į pateiktas aplinkybes, galiu drąsiai pasakyti, kad LLRI pateikto indekso lentelės dugne matyti Šiaulius man visiškai ne gėda!

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Rugsėjis išlydėtas renginių gausa

Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos Šiaulių miesto skyrius rugsėjo mėnesio pabaigoje bendradarbiaudamas su Lietuvos skautais bei kitomis miesto jaunimo organizacijomis įgyvendino kelis renginius skirtus jaunimui ir aktyviems šiauliečiams. Įgyvendintų renginių tikslas – suburti jaunimą ir praturtinti pastarųjų laisvalaikį. Renginių metų jaunimas turėjo galimybę dalyvauti Eurodesk iniciatyva surengtose komandinėse miesto orientavimosi varžybose, kuriuose atsižymėjimo punktai buvo tam tikrose organizacijose, kuriuose komandoms reikė atlikti tam tikras jų paskirtas užduotis.  LSDJS punkte komandos privalėjo, kuo kūrybingiau ir šmaikščiau iššifruoti žodį LSDJS. „Viena komanda LSDJS reikšmę iššifravo kaip Lenkiškų sardinių dangiškas jų skonis“ – smagiais įspūdžiais dalijosi LSDJS narė Vilija Gorytė. Kitomis dienomis jaunimas turėjo galimybę skirtingai leisti savo laisvalaikį – miesto erdvėse žaisti įvairius stalo žaidimus, taip pat mūsų krašte vis labiau pop

Minint Paminklų apsaugos dieną - jaunimas imasi iniciatyvos

Praėjusią savaitę buvo minima Tarptautinė paminklų apsaugos diena. Balandžio 18 -ąją Pasauline paminklų ir paminklinių vietų apsaugos diena paskelbė Tarptautinės tarybos paminklosaugos ir žymių istorinių vietų klausimais (IKOMOS) asamblėja, veikianti prie UNESCO. Šventė minima nuo 1984 m. Šią dieną visame pasaulyje skatinama pagerbti reikšmingus kultūrinius paminklus, atrestauruoti griūvančius, suirusius paminklus. Ta proga Lietuvos socialdemokratinio jaunimo sąjungos Šiaulių skyriaus nariai kartu su AB „Gubernija“ nutarė sutvarkyti Vaclovo Bielskio kapą . Šiaulių laisvamanių kapinėse XX a. pradžios visuomenės ir politinio veikėjo, socialdemokrato, inžinieriaus, knygnešio, žurnalisto, savivaldybininko atminimui pastatytas antkapis įtrauktas į saugomų paminklų sąrašą. V. Bielskis yra buvęs Gubernijos gamyklos vadovas, o kiek anksčiau vyriausias grafienės bravoro valdytojas. Jo buvimas Gubernijoje yra vadinamas, kaip gamyklos renesanso laikotarpis. "Man, kaip istorijo

Visiems linkiu jaukių Šventų Kalėdų ir linksmų Naujųjų metų!